Държавната агенция Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) обяви мерки за

...
Държавната агенция Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) обяви мерки за
Коментари Харесай

Обявиха три годишен план, с който да намали жертвите по пътя

Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ (ДАБДП) обяви ограничения за сигурност по пътищата в тригодишен проект. В прессъобщение на организацията се показва, че проектът за периода 2024-2026 година е в развой на утвърждение.

В него са заложени ограничения за осъществяване на Националната тактика за сигурност на придвижване по пътищата на България. В документа са написани дилемите, които институциите би трябвало да изпълнят през идващите три години за повишение равнището на сигурност на придвижването по пътищата. В създаването на проекта са взели участие всички заинтригувани институции на централно и регионално равнище, както и Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Планът за деяние може да бъде видян на уеб страницата на ДАБДП.  

Той планува повече целеви средства за пътна сигурност, които да бъдат вложени в обезопасяване на пътища, възстановяване положението на пътните настилки, пътните знаци и маркировката, слагане на мантинели, отводняване, привеждане в сходство на пешеходните пътеки.

Една от ограниченията, ориентирана към младите водачи, е до 2026 година да бъдат изградени полигони за образование и придобиване на практика умения в следена среда за реакция при разнообразни обстановки на пътя. Предвидено е и въвеждане на цифров двустранен констативен протокол за пътно транспортни катастрофи, както и предизвестие на популацията при настъпило ПТП и зародила усложнена пътнотранспортна конюнктура посредством системата BG Alert.

До 28 септември членовете на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването могат да дадат мненията и предложенията си по заложените ограничения. В началото на октомври следва документът да бъде признат от комисията и импортиран за утвърждение в Министерския съвет.

На 17 септември в София родители и близки на починали в пътнотранспортни катастрофи излязоха на следващ митинг, настоявайки за по-строг надзор на пътя. Протестиращите се събраха пред постройките на Министерския съвет и някогашния Партиен дом, където в тази пленарна сесия заседава Народното събрание, настоявайки за незабавни ограничения, в това число законодателни, с които да бъдат фрапантно понижен броят на случаите със починали и потърпевши. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР